Det bør du vide, inden du låner penge

Når der mangler luft i økonomien, kan man blive fristet til at låne penge. Der findes et hav af forskellige lånetyper og låneudbydere på markedet (se for eksempel en oversigt her), og hvis man vælger at optage et lån, er det vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i de forskellige typer samt deres fordele og ulemper.

Dit valg af lånetype afhænger i høj grad af, hvad du skal låne penge til. Hvis du f.eks. står og mangler et par tusinde kroner til en regning eller en ferie, kan kviklån og forbrugslån fra låneudbydere på nettet være en fin løsning for mange. Hvis du derimod skal optage et større lån til f.eks. en bil eller renovering af huset, vil et traditionelt banklån i mange tilfælde være den bedste løsning. Dog stiller banken en række krav til din økonomiske situation, hvilke du skal opfylde for at kvalificere dig til at låne penge. Derfor vælger flere og flere at kontakte online låneudbydere, selvom det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man optager et stort lån og ikke lægger et budget.

Men hvilke fordele og ulemper er der egentlig ved de forskellige lånetyper? Og hvad skal du være opmærksom på, når du kontakter en låneudbyder på nettet? Læs med her, hvor vi sætter fokus på de ting, der er værd at vide, inden du låner penge.

Et godt budget er vigtigt – ikke mindst for din egen skyld

Først og fremmest skal du vide, at et godt budget er essentielt, hvis du vil have en god låneproces uden overraskelser. Hvis du begynder at låne penge, uden at have et fuldt overblik over din økonomiske situation, kan det nemlig have konsekvenser. På nettet kan du i høj grad få lov til at låne penge uden dokumentation for, at du kan betale pengene tilbage. Derfor fristes mange til at ansøge om kviklån online uden at have lagt et godt budget først. Men hvis du gør det, bliver din gældspost hurtigt uoverskuelig, og du vil i værste tilfælde være nødt til at låne flere penge for at kunne tilbagebetale din låneudbyder. Hvis du vælger at optage et lån online, bør du altså lægge et godt og overskueligt budget for din egen skyld.

Hvis du derimod vælger at låne penge i banken, vil din bankrådgiver kræve, at du har lagt et budget for, hvordan du vil tilbagebetale pengene. Her er et budget samt lønsedler og årsopgørelser altså et krav, du ikke kan komme uden om, hvis du vil kvalificere dig som låner i din bank.

Fordele og ulemper ved forskellige lånetyper

Mange vælger at optage lån på nettet, fordi ansøgningsprocessen er hurtig og udbetalingstiden kort sammenlignet med banken (kilde: netnaut.dk). En af de klare fordele ved at benytte sig af en online låneudbyder er altså, at du kommer hurtigt til pengene og slipper for at fremvise dokumentation og argumentere foran en bankrådgiver. Det betyder også, at låneudbyderne løber en større risiko ved at låne dig penge, hvilket påvirker gebyrer og renter på dit lån. Det er nemlig markant dyrere at optage et kviklån eller forbrugslån online sammenlignet med bankens lån.

Banken kræver derimod en forsikring for, at du kan tilbagebetale dine penge, hvorfor bankrådgiveren skal vurdere din økonomiske situation. Hvis du ikke bliver godkendt, er der altså ingen penge at hente, og derfor fravælger mange banken og de ubehagelige spørgsmål fra bankrådgiveren. Dog er det markant billigere at låne penge i banken, og derfor bør du overveje denne løsning, hvis du skal optage et større lån. Ellers er online låneudbydere også en ganske fin løsning, så længe du blot har et godt overblik over din økonomi. Hvis du vælger en online låneudbyder, bør du desuden ansøge hos flere, så du kan sammenholde de forskellige lån og vælge det billigste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *