Guide til lån af penge

Det er mere reglen end undtagelsen, at man på et tidspunkt i livet skal låne penge til finansiering af bil, bolig eller realiseringen af andre drømme. Hvis man er førstegangslåner, kan det godt være lettere uoverskueligt at vide, hvilke parametre der er vigtige at forholde sig til, og hvor man sikrer sig selv de bedste lånebetingelser.

Hvor skal man låne pengene?

Som udgangspunkt er det bedst at tale med din personlige bankrådgiver eller realkreditinstitut, når du skal låne penge. Hurtige kviklån, mobillån eller forbrugslån via internettet kan forekomme fristende, men renteomkostningerne som regel meget højere end ved realkreditinstitutter eller banker.

Hvorvidt man skal optage lån i et realkreditinstitut eller en bank, afhænger af størrelsen på beløbet og hvor lang løbetid for tilbagebetaling man ønsker. Ved mindre lån med en kort løbetid, oftest under 100.000 kr., er det en fordel at rådføre sig ved banken, da gebyromkostningerne som oftest er lavere ved banken, dog er udlånsrenten som regel højere ved banken. Skal man i stedet låne penge til en ny bil eller drømmeboligen, som overstiger 100.000 kr., er det en klar fordel at optage dele af lånet via et realkreditinstitut, da renteomkostningerne og stiftelsesgebyrene er lavere end ved et banklån.

Gode råd der sikrer dig de bedste lånebetingelser

Det er vigtigt at være godt forberedt, når man begiver sig ud på lånemarkedet. Nedenfor kommer 3 gode råd, der er med til at sikre dig de bedste lånebetingelser.

  • Indhent flere forskellige lånetilbud, da man i mange tilfælde kan forhandle fordelagtige udlånsrenter på plads.
  • Ret fokus mod ÅOP når du sammenligner lånetilbud – også kaldet Årlig Omkostning i Procent – da dette indikerer, hvor meget du skal betale i gebyrer, renter og andre udgifter i forbindelse med et lån. Sørg for at finde de låntilbud med den laveste ÅOP, da dette er det billigste for dig.
  • Undgå hurtige små lån med kort tilbagebetaling, da stiftelsesomkostningerne ofte er meget dyre.

Man skal selvfølgelig også sætte en realistisk tilbagebetalingsperiode, der tillader at man har rådighed i økonomien, selvom der opstår uventede ting såsom arbejdsløshed osv. Det er dog en fin balancegang, eftersom en hurtig tilbagebetaling gør, at renteudgifterne ved selve lånet bliver minimeret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *